Jako że lubię eksperymentować oraz ostatnio miałam fazę dyniową i przygotowałam mnóstwo musu dyniowego w słoikach postanowiłam przygotować kluseczki nazywane "gnocchi", czyli włoski odpowiednik naszych kopytek.
Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej.
Składniki:
- 500g musu z dyni
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki + trochę to podsypania, lub gdy masa jest zbyt rzadka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Mus z dyni można przygotować na dwa sposoby:
- Dynię ułożyć na blasze skórką do dołu i piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 40 minut aż stanie się miękka. Ostudzić i wydłubać miąższ, a następnie zmiksować na puree.
- Dynię obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z 2 łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. Następnie zmiksować na puree i ostudzić.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki ugnieść na puree (najlepsze są ziemniaki upieczone, jeżeli ugotowane to najlepiej z poprzedniego dnia, gdyż mają mniej wody) i dodać mus z dyni
(jeżeli jest za rzadki można go odparować na patelni). Dodać jajko i
przyprawy wymieszać a następnie dosypać mąkę, szybko wygnieść ciasto, aby było elastyczne i
puszyste.
Następnie podzielić masę na mniejsze części i formować na 2 sposoby:
- Rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka kieliszkiem do wódki.
- Zrobić z ciasta wałek i kroić na talarki.
Następnie zanurzyć widelec w mące i na kluseczkach odcisnąć
wzorek (co jakiś czas maczać znowu widelec w mące, aby nie przykleił się do
ciasta).
Wrzucić kluski do gotującej osolonej wody i
gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia klusek
na powierzchnię.
Odcedzone kluski można podawać już w takiej formie, lub
dodatkowo podsmażyć je na rumiano na patelni.
Można je podać posypane smażoną cebulka i skwarkami, lub
twarogiem ze szczypiorkiem.
Fajne danie, az mi slinka cieknie. Jakbym miala piekarnik i blender to bym zrobila. xD
OdpowiedzUsuń