niedziela, 27 stycznia 2013

Dyniowe gnocchi, czyli kopytka trochę inaczej


 

 Jako że lubię eksperymentować oraz ostatnio miałam fazę dyniową i przygotowałam mnóstwo musu dyniowego w słoikach postanowiłam przygotować kluseczki nazywane "gnocchi", czyli włoski odpowiednik naszych kopytek.

 

Gnocchi – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej.

 

 

 

 

Składniki:

  • 500g musu z dyni
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki + trochę to podsypania, lub gdy masa jest zbyt rzadka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

Mus z dyni można przygotować na dwa sposoby:
  1. Dynię ułożyć na blasze skórką do dołu i piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 40 minut aż stanie się miękka. Ostudzić i wydłubać miąższ, a następnie zmiksować na puree.
  2.  Dynię obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka z 2 łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. Następnie zmiksować na puree i ostudzić.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki ugnieść na puree (najlepsze są ziemniaki upieczone, jeżeli ugotowane to najlepiej z poprzedniego dnia, gdyż mają mniej wody) i dodać mus z dyni (jeżeli jest za rzadki można go odparować na patelni). Dodać jajko i przyprawy wymieszać a następnie dosypać mąkę, szybko wygnieść ciasto, aby było elastyczne i puszyste. 
Następnie podzielić masę na mniejsze części i formować na 2 sposoby:

  1. Rozwałkować ciasto i wykrawać kółeczka kieliszkiem do wódki.
  2. Zrobić z ciasta wałek i kroić na talarki.

Następnie zanurzyć widelec w mące i na kluseczkach odcisnąć wzorek (co jakiś czas maczać znowu widelec w mące, aby nie przykleił się do ciasta).

Wrzucić kluski do gotującej osolonej wody i gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.

Odcedzone kluski można podawać już w takiej formie, lub dodatkowo podsmażyć je na rumiano na patelni.
Można je podać posypane smażoną cebulka i skwarkami, lub twarogiem ze szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Fajne danie, az mi slinka cieknie. Jakbym miala piekarnik i blender to bym zrobila. xD

    OdpowiedzUsuń