sobota, 16 lutego 2013

Makaron w sosie śmietanowo-serowym z grzybami i łososiem oraz posypką koperkową.



Dzisiaj danie, które bardzo smakuje memu lubemu, więc często je przyrządzam na specjalne okazje. Jest pyszne i nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych.



Składniki (porcja dla 4 osób):


  • 400 g makaronu penne, kokardki lub muszelki
  • 300 g grzybów (najlepsze są pieczarki lub kurki)
  • 250 g łososia
  • 2 trójkąty serka topionego śmietankowego lub ziołowego (50g)
  • 200 ml śmietany słodkiej 10% (lub więcej)
  • ¾ kieliszka białego wina (opcjonalnie)
  •  2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego koperku


Sposób przygotowania:

Łososia podsmaż w jednym kawałku na patelni, na łyżce masła, przełóż na deskę, aby trochę ostygł, a następnie pokrój go na kawałki ok. 1x1 cm.
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, a w tym czasie pokrój grzyby w preferowaną wielkość (ok. 1,5cmx1,5cm) i podsmaż ok. 5 minut na łyżce masła, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż kolejne 30 sek., dodaj pokrojonego łososia i zalej winem, poczekaj aż się znacznie zredukuje, następnie zalej śmietanką. Następnie dodaj serki i mieszaj do ich rozpuszczenia. Na końcu dodaj koperek i dopraw do smaku, gotuj na małym ogniu dopóki sos trochę nie zgęstnieje. Wymieszaj z makaronem i smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz